Wśród chorób zaburzenia odżywiania stosunkowo nieznana jest ortoreksja. Należy ona do grona nowych chorób cywilizacyjnych i – w przeciwieństwie do spożywania tzw. jedzenia „śmieciowego” – charakteryzuje się obsesją na punkcie zdrowego żywienia.

Ortoreksja – obsesja zdrowego żywienia

Ortoreksję odkrył Steven Bratman, który był jednocześnie pierwszym zdiagnozowanym przypadkiem. W 1997 r. napisał on książkę W szponach zdrowej żywności. Jego choroba zaczęła się od alergii w dzieciństwie i wmawiania mu przez rodziców konieczności jedzenia wyłącznie zdrowych produktów. Później już sam obsesyjnie wyszukiwał i stosował najrozmaitsze diety.

Wśród przyczyn ortoreksji są m.in. moda na zdrowe żywienie lansowana przez kolorową prasę kobiecą, która oferuje coraz to nowe diety, doniesienia medialne (często sprzeczne) o szkodliwości poszczególnych produktów, a także o faszerowaniu żywności chemią.

Osoby z ortoreksją często zaczynają od diet odchudzających, a także od różnych tzw. zdrowych diet, jednak stosują je tak rygorystycznie, że prowadzi to do obsesji. Ich myśli i życie „kręcą się” wyłącznie wokół jedzenia. Zaopatrują się wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością i gospodarstwach ekologicznych.

Ortoreksja prowadzi do znacznie poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Osoby nią dotknięte eliminują z diety coraz więcej składników odżywczych, które uważają za szkodliwe, nie zastępując ich innymi. Prowadzi to do niedoborów białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, co w konsekwencji powoduje w pierwszym etapie zaburzenia koncentracji, objawy chronicznego zmęczenia, a następnie depresję i uszkodzenia narządów wewnętrznych.

WHH i EFT pozwalają dotrzeć do samego źródła choroby, skutecznie leczą obsesyjne myśli i potrzeby. Ortoreksja jest chorobą umysłu, zatem nasza terapia doskonale uzupełnia i wzmacnia tradycyjne leczenie oparte o stosowanie właściwie zbilansowanej diety.

Zapraszamy na sesje indywidualne.

[maxbutton id=”3″]

[maxbutton id=”2″]