Kurs trenerski metody EFT

Techniki Emocjonalnej Wolności – EFT

Wolność emocjonalna – aby pomóc sobie lub aby pomagać innym

Zła przeszłość żyje w naszej pamięci tylko tak długo, jak jej na to pozwolimy. Natychmiast przygotuj dla niej nakaz eksmisji. Zrób miejsce dla wspomnień o dawnych, nawet niewielkich sukcesach.

Philip G. Zimbardo

Fundacja Numen we współpracy z Górnośląską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości im. Karola Goduli w Chorzowie organizuje kurs trenerski w nowej formule, z rozszerzonym programem.

Zajęcia, prowadzone przez certyfikowanych trenerów/instruktorów EFT, będą się odbywały w Gdańsku, Krakowie, Warszawie i Wrocławiu oraz za pośrednictwem internetu.

Gdańsk – Iwona Kotłowska
Kraków – Magdalena Rąpalska
Wrocław – Ewa Chabros
Warszawa – w.w. trenerki Fundacji Numen

O szkoleniu i EFT

EFT, czyli Technika Emocjonalnej Wolności (Emotional Freedom Techniques), jest jedną z najskuteczniejszych i zarazem najlepiej przebadanych metod pracy z emocjami, wywierającymi wpływ na nasze funkcjonowanie.

Opiera się na połączeniu wiedzy psychologicznej i technik meridianowych. Jej skuteczność wynika z równoczesnej pracy na trzech poziomach: umysłu, emocji i ciała oraz harmonizacji nie tylko obu półkul mózgu, ale też poszczególnych jego części wykształconych na drodze ewolucji (pień mózgu odpowiadający za instynkty, układ limbiczny odpowiadający za emocje oraz kora nowa odpowiadająca za procesy myślowe, pamięciowe i kreatywność).

Początki EFT sięgają połowy lat 80. XX w., obecnie jest to metoda szeroko rozpowszechniona w USA i Europie Zachodniej. Ze względu na swoją uniwersalność jest wykorzystywana przez psychologów i psychiatrów do leczenia wszelkiego rodzaju zaburzeń, ale także przez coachów, trenerów rozwoju osobistego oraz trenerów sportowych do kreowania sukcesu.

W Polsce od początku XXI w. metodę upowszechniał Instytut EFT Joanny Chełmickiej i Katarzyny Dodd. Obecnie zadania te kontynuuje Fundacja Numen.

Podczas kursu trenerskiego nauczysz się m.in.:

• Jak stosować EFT w codziennym życiu, aby osiągnąć wewnętrzny spokój oraz poprawić swoją jakość życia;
  • Jak pracować z trudnymi emocjami, poczuciem winy i brakiem wybaczenia;
  • Jak pracować nad akceptacją siebie i poczuciem własnej wartości;
  • Jak słuchać i rozumieć komunikaty przekazywane przez ciało oraz pracować z ciałem przy pomocy EFT;
  • W jaki sposób zapobiegać chorobom z pomocą EFT;
  • Jak pracować z chorobą fizyczną, aby zminimalizować lub wyeliminować jej symptomy, jak pracować z osobami chorymi;
  • Jak w sposób łagodny, a zarazem skuteczny i szybki pomóc osobom po ciężkich przeżyciach traumatycznych: ofiarom wypadków, ataków terrorystycznych, przemocy seksualnej, fizycznej, psychicznej i in.;
  • Jak dotrzeć do źródeł problemów, emocji, schematów myślowych i życiowych, których nie jesteśmy świadomi i których nie pamiętamy;
  • Jak pracować z osobami doświadczającymi bólu po stracie;
  • Jak pracować z przymusem wewnętrznym i wewnętrznym chaosem;
  • Jak pracować z negatywnymi przekonaniami, projekcjami i programami rodzinnymi;
  • Jak uzdrawiać toksyczne relacje;
  • Jak usunąć blokady na drodze do realizacji celu i wykreować sukces.

Kurs adresowany jest do psychologów, pedagogów, psychiatrów i terapeutów, którzy chcą poszerzyć zakres metod stosowanych w pracy z klientem, a także do osób, które chcą pracować nad sobą i wspomagać osoby sobie bliskie.

Program kursu obejmuje klasyczne EFT Garego Craiga oraz moduły dodatkowe, oparte na wiedzy i doświadczeniu terapeutów Fundacji Numen.

W programie:

1. Klasyczne EFT Garego Craiga „Gold Standard EFT” w wersji podstawowej i rozszerzonej;
  2. Różne wersje EFT: proste, akceptujące wg Joanny Chełmickiej;
  3. Techniki EFT do pracy z traumą;
  4. Techniki i strategie EFT do pracy z kreacją sukcesu;
  5. Techniki i strategie EFT do pracy z konfliktem wewnętrznym, przymusem wewnętrznym, poczuciem winy i problemem wybaczenia;
  6. Techniki i strategie EFT do pracy z relacjami;
  7. EFT jako element profilaktyki zdrowia oraz strategie pracy z chorobą z zastosowaniem wiedzy z psychobiologii;
  8. Matrix Reimprinting Karla Dawsona;
  9. Cellular EFT – autorskie podejście Fundacji Numen do traumy zapisanej w pamięci komórkowej (w tym prenatalnej i pokoleniowej) – w oparciu o epigenetykę i badania nad transgenicznym przekazem traumy.

Kurs nie jest terapią, jednak uczestnicy mają okazję podczas ćwiczeń przepracować szereg swoich tematów.z emocjami – tymi których jesteśmy świadomi oraz nieuświadomionymi.

Czas trwania kursu: 80h (w tym egzamin praktyczny) – łącznie 5 zjazdów.

Pierwszy 1-dniowy, odbywa się zawsze w GWSP, pozostałe w mieście wybranym przez uczestników.

Dla Chorzowa i Warszawy minimalna liczba uczestników to 4 osoby.

TERMINY SPOTKAŃ:

Kurs stacjonarny obejmuje 10 dni (5 weekendów w Krakowie/Wrocławiu/Gdańsku/Warszawie w tym 1 dzień w Chorzowie w Górnośląskiej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości im. Karola Goduli.)

kursy stacjonarne

Wrocław * – kurs stacjonarny: od 31 VIII-01 IX 2019, kolejne zjazdy około co 1 m-c
Kraków * – kurs stacjonarny: 15-16 II 2020, 14-15 III, 18-19 IV, 9-10 V, 6-7 VI.
Warszawa * – kurs stacjonarny: 12-13 X 2019, 16-17 XI, 14-15 XII, 25-26 I, 22-23 II.
Gdańsk i Chorzów * – kurs stacjonarny: po zgłoszeniu się min.4 osób

* jeden dzień zawsze odbywa się w Górnośląskiej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości w Chorzowie, pozostałe dni wg wybranego miasta.

[nowość!] kursy przez internet

Kurs obejmuje 10 dni. Odbywa się podobnie jak na sali szkoleniowej, z tym że uczestniczysz w nim za pośrednictwem internetu. Ta wersja szkolenia jest przeznaczona dla min. 2 uczestników.

Terminy i godziny do ustalenia z uczestnikami po zgłoszeniu się min.2 uczestników. Materiały wraz z zadaniami domowymi wysyłane są pocztą elektroniczną.

Zaliczenie kursu – świadectwo Certyfikat Trenera EFT wystawiane przez Górnośląską Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości

Kurs kończy się egzaminem praktycznym.

Na zakończenie kursu Uczestnicy otrzymują świadectwo.

Po szkoleniu trenerzy uzyskują wsparcie metodyczne fundacji i mogą uczestniczyć w spotkaniach online.

Cena kursu zależna od terminu wpłacenia zaliczki

kurs stacjonarny

Koszt całkowity: 4000 zł lub 4500 zł w zależności od terminu wpłaty:

• kurs Wrocław – do 08 VIII 4000 zł, po tym terminie 4500 zł
  • kurs Kraków – do 14 I 4000 zł, po tym terminie 4500 zł
  • kurs Warszawa – cena promocyjna 4000 zł

Istnieje możliwość rozłożenia opłat na raty w zależności od terminu zgłoszenia (max. 5 rat).

Raty począwszy od drugiej są płatne z góry, zawsze na 1 dzień miesiąca:

Dla studentów GWSP – 10% zniżki.

Wpłaty na konto Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. Karola Goduli
mBank

kurs przez internet

Cena 5000 zł, pierwsza rata przed rozpoczęciem kursu 1000 zł.
Istnieje możliwość rozłożenia opłaty na raty. Informacje o płatności po wysłaniu zgłoszenia.

INFORMACJE :

– Kraków/online: Magdalena Rąpalska tel. 575-490-123
– Wrocław/online: Ewa Chabros tel. 506-465-251
– Gdańsk/Warszawa/online: Iwona Kotłowska tel. 502-259-726

Opinie uczestników:

„W 2017 roku szukałam wsparcia terapeutycznego do poradzenia sobie z uciążliwym problemem emocjonalnym. Przez lata pracowałam nad nim różnymi metodami, ale nie odczułam poprawy, aż trafiłam na sesję EFT do Ewy Chabros. Przebieg sesji był dla mnie tak zaskakujący, tak inny od tego, czego do tej pory próbowałam, że trudno było już zapomnieć, że się takiej pracy spróbowało. A najważniejsze, że odczułam poprawę i zobaczyłam, że mogę się wreszcie uwolnić od mojego problemu. Wówczas zaczęłam się bardzo interesować metodą EFT, Totalną Biologią i innymi pokrewnymi metodami. Stosowałam EFT w codziennym życiu i byłam zdumiona pozytywnymi zmianami. Rok później byłam tak zafascynowana metodą, tak bardzo chciałam dzielić się tym, co oferuje z innymi ludźmi, że zapisałam się na kurs trenerski. To z jaką wiedzą i pasją wyszłam z tego kursu przeszło moje wyobrażenie. Praca terapeutyczna z klientami metodą EFT, zmiany jakie się dokonują w ich życiu, to jak doświadczają dobrostanu, utwierdza mnie w przekonaniu, że to był doskonały wybór i fantastyczna, niezwykle ciekawa, droga pracy nad sobą i z innymi osobami.”  Edyta Tabaszewska – Zajbert

„Znałam EFT na długo przed tym, zanim zdecydowałam się zapisać się na kurs trenerski. Biorąc pod uwagę ilość ogólnodostępnych informacji na temat EFT, zastanawiałam się nawet, czego jeszcze mogę się na nim dowiedzieć. Kurs przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – nie dość, że w przystępny sposób dostaliśmy szeroką wiedzę merytoryczną, to bardzo szybko nauczyliśmy się wprowadzać ją w życie. Dzięki temu nabrałam pewności do dalszych działań i poczucia kompetencji jako trener. Mnogość technik EFT daje ogromne możliwości w pracy terapeutycznej a ich skuteczność przynosi niesamowite rezultaty. Szczególne wrażenie zrobiły na mnie techniki pracy z bólem oraz Cellular EFT. Kurs trenerski polecam zarówno osobom planującym stosowanie EFT w pracy z klientami, jak i tym, którzy chcą lepiej zrozumieć siebie i innych oraz poprawić jakość własnego życia.”  Beata Grześkowiak

„Kurs trenerski EFT/Cellular EFT mogę polecić każdemu. Ewa Chabros w sposób prosty i klarowny potrafiła nakreślić i wyjaśnić skomplikowane mechanizmy kształtowania się blokujących przekonań warunkujących nasze życie, a tym samym rządzące naszym postępowaniem. Podała nam różne sposoby radzenia sobie z trudnymi sytuacjami i emocjami. Przekazała nam ogrom wiedzy, który poparty był praktyką dostosowaną do indywidualnych potrzeb uczestników, skutkiem czego na własnym przykładzie miałyśmy możliwość doświadczania błyskawicznego działania EFT. Cieszę się również ogromnie, że mogłam poznać Celular EFT – narzędzie, po które można sięgnąć, gdy osiągniemy tzw. sufit pracując tradycyjną metodą EFT. Działa bardzo skuteczne w pracy ze złożonymi tematami. EFT skutecznie usuwa ograniczające nas przekonania, dręczące nas, myśli poczucie winy, co rzutuje na widoczne zmiany, w sposób świadomy kreuje przyszłość. Stajemy się ludźmi zdrowymi, wolnymi i świadomymi, potrafiącymi odnaleźć się w społeczeństwie.”    Ewa Ksenycz

Zapisy oraz wstępne zgłoszenia

Kurs stacjonarny: zaznacz miasto, które wybierasz

GdańskKrakówWrocławWarszawaChorzów

Kurs przez internet: zaznacz jeśli wybierasz tę opcję. Jeżeli zależy Ci na konkretnym trenerze napisz prosżę o tym w polu poniżej.

online

Dodatkowe informacje, uwagi, wiadomość

Administratorem Twoich danych osobowych będzie Fundacja Numen ul. Miechucińska 10, 80-298 Gdańsk. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności www.fundacjanumen.pl/polityka-prywatnosci