Kurs trenerski metody EFT

Techniki Emocjonalnej Wolności – EFT

Wolność emocjonalna – aby pomóc sobie lub aby pomagać innym

Zła przeszłość żyje w naszej pamięci tylko tak długo, jak jej na to pozwolimy. Natychmiast przygotuj dla niej nakaz eksmisji. Zrób miejsce dla wspomnień o dawnych, nawet niewielkich sukcesach.

Philip G. Zimbardo

Fundacja Numen we współpracy z Górnośląską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości im. Karola Goduli w Chorzowie organizuje kurs trenerski w nowej formule, z rozszerzonym programem.

Zajęcia, prowadzone przez certyfikowanych trenerów/instruktorów EFT, będą się odbywały w Gdańsku, Krakowie, Warszawie i Wrocławiu oraz za pośrednictwem internetu.

Gdańsk – Iwona Kotłowska
Kraków – Magdalena Rąpalska
Wrocław – Ewa Chabros

O szkoleniu i EFT

EFT, czyli Technika Emocjonalnej Wolności (Emotional Freedom Techniques), jest jedną z najskuteczniejszych i zarazem najlepiej przebadanych metod pracy z emocjami, wywierającymi wpływ na nasze funkcjonowanie.

Opiera się na połączeniu wiedzy psychologicznej i technik meridianowych. Jej skuteczność wynika z równoczesnej pracy na trzech poziomach: umysłu, emocji i ciała oraz harmonizacji nie tylko obu półkul mózgu, ale też poszczególnych jego części wykształconych na drodze ewolucji (pień mózgu odpowiadający za instynkty, układ limbiczny odpowiadający za emocje oraz kora nowa odpowiadająca za procesy myślowe, pamięciowe i kreatywność).

Początki EFT sięgają połowy lat 80. XX w., obecnie jest to metoda szeroko rozpowszechniona w USA i Europie Zachodniej. Ze względu na swoją uniwersalność jest wykorzystywana przez psychologów i psychiatrów do leczenia wszelkiego rodzaju zaburzeń, ale także przez coachów, trenerów rozwoju osobistego oraz trenerów sportowych do kreowania sukcesu.

W Polsce od początku XXI w. metodę upowszechniał Instytut EFT Joanny Chełmickiej i Katarzyny Dodd. Obecnie zadania te kontynuuje Fundacja Numen.

Podczas kursu trenerskiego nauczysz się m.in.:

• Jak stosować EFT w codziennym życiu, aby osiągnąć wewnętrzny spokój oraz poprawić swoją jakość życia;
  • Jak pracować z trudnymi emocjami, poczuciem winy i brakiem wybaczenia;
  • Jak pracować nad akceptacją siebie i poczuciem własnej wartości;
  • Jak słuchać i rozumieć komunikaty przekazywane przez ciało oraz pracować z ciałem przy pomocy EFT;
  • W jaki sposób zapobiegać chorobom z pomocą EFT;
  • Jak pracować z chorobą fizyczną, aby zminimalizować lub wyeliminować jej symptomy, jak pracować z osobami chorymi;
  • Jak w sposób łagodny, a zarazem skuteczny i szybki pomóc osobom po ciężkich przeżyciach traumatycznych: ofiarom wypadków, ataków terrorystycznych, przemocy seksualnej, fizycznej, psychicznej i in.;
  • Jak dotrzeć do źródeł problemów, emocji, schematów myślowych i życiowych, których nie jesteśmy świadomi i których nie pamiętamy;
  • Jak pracować z osobami doświadczającymi bólu po stracie;
  • Jak pracować z przymusem wewnętrznym i wewnętrznym chaosem;
  • Jak pracować z negatywnymi przekonaniami, projekcjami i programami rodzinnymi;
  • Jak uzdrawiać toksyczne relacje;
  • Jak usunąć blokady na drodze do realizacji celu i wykreować sukces.

Kurs adresowany jest do psychologów, pedagogów, psychiatrów i terapeutów, którzy chcą poszerzyć zakres metod stosowanych w pracy z klientem, a także do osób, które chcą pracować nad sobą i wspomagać osoby sobie bliskie.

Program kursu obejmuje klasyczne EFT Garego Craiga oraz moduły dodatkowe, oparte na wiedzy i doświadczeniu terapeutów Fundacji Numen.

W programie:

1. Klasyczne EFT Garego Craiga „Gold Standard EFT” w wersji podstawowej i rozszerzonej;
  2. Różne wersje EFT: proste, akceptujące wg Joanny Chełmickiej;
  3. Techniki EFT do pracy z traumą;
  4. Techniki i strategie EFT do pracy z kreacją sukcesu;
  5. Techniki i strategie EFT do pracy z konfliktem wewnętrznym, przymusem wewnętrznym, poczuciem winy i problemem wybaczenia;
  6. Techniki i strategie EFT do pracy z relacjami;
  7. EFT jako element profilaktyki zdrowia oraz strategie pracy z chorobą z zastosowaniem wiedzy z psychobiologii (Totalna Biologia, Recall Healing);
  8. Matrix Reimprinting Karla Dawsona;
  9. Cellular EFT – autorskie podejście Fundacji Numen do traumy zapisanej w pamięci komórkowej (w tym prenatalnej i pokoleniowej) – w oparciu o epigenetykę i badania nad transgenicznym przekazem traumy.

Kurs nie jest terapią, jednak uczestnicy mają okazję podczas ćwiczeń przepracować szereg swoich tematów.z emocjami – tymi których jesteśmy świadomi oraz nieuświadomionymi.

Czas trwania kursu: 90h (w tym egzamin praktyczny) – łącznie 6 zjazdów.

Kursy odbywają się w Chorzowie, Gdańsku, Krakowie, Warszawie i Wrocławiu.

Pierwszy 1-dniowy, odbywa się zawsze w GWSP, pozostałe – 2-dniowe – w mieście wybranym przez uczestników (w Chorzowie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu lub Warszawie).

Dla Chorzowa i Warszawy minimalna liczba uczestników to 6 osób, dla Gdańska 4.

TERMINY SPOTKAŃ:

Kurs stacjonarny obejmuje 11 dni (5 weekendów w Krakowie/Wrocławiu/Gdańsku oraz 1 dzień – sobota – w Chorzowie w Górnośląskiej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości im. Karola Goduli.)

kursy stacjonarne

Wrocław – kurs stacjonarny: od 24 II 2018 (24 luty Chorzów*, 10-11 marzec, 14-15 kwietnia, 12-13 maja, 16-17 czerwca, 7-8 lipca)
Kraków – kurs stacjonarny: od 24 II 2018 (24 luty Chorzów*, 10-11 marzec, 7-8 kwiecień, 12-13 maj, 2-3 czerwca, 23-24 czerwca)
Gdańsk – kurs stacjonarny: po zgłoszeniu się min.4 osób
Warszawa i Chorzów – kurs stacjonarny: po zgłoszeniu się min.6 osób

* pierwszy zjazd w Chorzowie w Górnośląskiej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości, pozostałe wg miasta

[nowość!] kursy przez internet

Kurs obejmuje 10 dni. Odbywa się podobnie jak na sali szkoleniowej, z tym że uczestniczysz w nim za pośrednictwem internetu. Ta wersja szkolenia jest przeznaczona dla min. 2 uczestników.

Terminy i godziny do ustalenia z uczestnikami po zgłoszeniu się min.2 uczestników. Materiały wraz z zadaniami domowymi wysyłane są pocztą elektroniczną.

Zaliczenie kursu – świadectwo Certyfikat Trenera EFT

Kurs kończy się egzaminem praktycznym.

Na zakończenie kursu Uczestnicy otrzymują świadectwo.

Po szkoleniu trenerzy uzyskują wsparcie metodyczne fundacji i mogą uczestniczyć w spotkaniach online.

Cena kursu zależna od terminu wpłacenia zaliczki

kurs stacjonarny

Koszt całkowity: 4000 zł – pod warunkiem wpłaty do 8 lutego 2018 roku.
Koszt całkowity: 4500 zł – wpłaty w terminie 9 – 23 luty 2018 roku.

Istnieje możliwość rozłożenia opłat na raty w zależności od terminu zgłoszenia:

• pierwsza rata w wysokości 1 000,00 zł płatna do 8 lutego 2018 roku plus 4 raty po 750,00 zł
  • lub pierwsza rata w wysokości 1 000,00 zł płatna w terminie 9 – 23 luty 2018 roku plus 4 raty po 875,00 zł

Raty począwszy od drugiej są płatne z góry, zawsze na 1 dzień miesiąca.

Dla studentów GWSP – 10% zniżki.

Wpłaty na konto Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. Karola Goduli
mBank

kurs przez internet

Cena 5000 zł, pierwsza rata przed rozpoczęciem kursu 1000 zł.
Istnieje możliwość rozłożenia opłaty na raty. Informacje o płatności po wysłaniu zgłoszenia.

INFORMACJE :

– Kraków/online: Magdalena Rąpalska tel. 510-447-031
– Wrocław/online: Ewa Chabros tel. 506-465-251
– Gdańsk/online: Iwona Kotłowska tel. 502-259-726

Zapisy oraz wstępne zgłoszenia

Wpisz Imię i nazwisko uczestnika (wymagane)

Zaznacz miasto, które wybierasz

GdańskKrakówWrocławWarszawaChorzówonline przez skype