Bardzo dobre wiadomości w sprawie uznania EFT jako bezpiecznej metody leczenia!

31.07.2017 na stronie Huffingtonpost ukazał się artykuł, którego autorem jest Dawson Church. To, czego możemy w skrócie się z niego dowiedzieć to, że Techniki Emocjonalnej Wolności (EFT) zostały oficjalnie zatwierdzone przez Administrację Weteranów USA (Veterans Administration VA) jako leczenie “ogólnie bezpieczne”.

Po przeanalizowaniu obszernych dowodów na bezpieczeństwo i skuteczność EFT grupa ekspertów w Integrative Health Centrum Koordynacji VA opublikowała oświadczenie zatwierdzające EFT oraz kilka innych uzupełniających i zintegrowanych praktyk zdrowotnych (CIH).

Zatwierdzenie to oznacza, że terapeuci z VA będą mogli korzystać z EFT w pracy z klientami cierpiącymi na zespół stresu pourazowego PTSD, depresję, lęk, ból i inne choroby.

EFT przebadano w ponad 100 próbach klinicznych. Wynika z nich, że zastosowanie eft jest skuteczne w leczeniu różnych chorób psychologicznych i fizycznych. EFT jako metoda łączy w sobie elementy popularnych terapii, takich jak CBT czy akupresura (w formie opukiwania palcami punktów akupunkturowych). Z tego powodu jest często określana jako “opukiwanie”.

Kapitan George Peters powiedział po ukończeniu 6 sesji eft w programie “Stress Project”:  Przez 35 lat trudno było mi się dogadać. Rozwiedziony, wyrzucony, moje dzieci się mnie bały z powodu nadmiernej reakcji na wszystko. Sześć godzin terapii dało mi narzędzia do zmiany.”

artykuł źródłowy: Veterans Administration Approves EFT (Emotional Freedom Techniques) Treatment